Домашнє вино

Домашнє вино

Домашнє вино. Кращим вином, на думку багатьох любителів цього благородного алкогольного напою, є домашнє вино. Напевно, ніхто не буде сперечатися, що домашнє вино найчастіше виявляється кращим, кориснішим і натуральнішим ніж те, що стоїть на полицях супермаркетів. І якщо у вас є можливість придбати відповідний сорт винограду, спробуйте зробити вино самі.
Класичний рецепт приготування домашнього вина дуже простий. Фахівці вважають, що купити недороге солодке вино дуже важко тому, що занадто багато низькоякісної продукції.
Рецепт домашнього вина з дрібного синього винограду. Передбачається, що після того, як ми розіллємо алкогольний напій по пляшках, його характеристики будуть такими:
• Цукор: 15-20%;
• Кислотність: 0,8%;
• Алкоголь: 15%.
І етап, підготовчий
Раз вже ми робимо солодке вино, то розумніше купувати (або зібрати) перестиглий виноград. У перезрілому винограді вміст цукру максимально.
Далі слід, можливо, найбільш важка частина процесу. Ягоди потрібно відокремити від гребенів і роздавити. Мити виноград ні в якому разі е треба. Для успішного бродіння нам знадобляться винні дріжджі, які є на виноградній шкірці.
Далі нам потрібно велику ємність, обсяг якої повинен вміщати весь розчавлений виноград та 1/3 вільного простору – для бродіння. Вкрай бажано, щоб у ємності було широке горло. Не рекомендується використовувати посуд з мідними або алюмінієвими стінками.
ІІ етап, бродіння
Особливих складнощів із бродінням немає, найважливіше – дотримати в приміщенні, де відбуватиметься процес, температурний режим в межах 18-23 градусів.
Ємність, в якій знаходиться мезга, слід накрити тканиною, що убезпечить майбутнє вино від винних мушок.
Щодня потрібно помішувати масу, після чого на п’ятий день віджати (для цього непогано підійде друшляк). Отримана в результаті маса переливається в нову ємність. Це пов’язано з тим, що сік повинен займати ¾ об’єму.
Багато дискусій є про те, як бродяче вино повинно закриватись – кришкою з трубкою у воду чи медичною рукавицею. Що краще? Однозначної відповіді немає, адже дехто взагалі деякі сорти вин ставить бродити з відкритою тарою. Пробуйте різні способи, можливо якесь буде кращим чи легшим для вас, отож експериментувати можна, і навіть треба, адже тільки так можна вдосконалювати рецепти домашнього вина!
Домашнє виноІІІ етап, контроль цукру
Зазвичай виноград, особливо якщо це не спеціальний сорт, не володіє достатньою кількістю цукру. Для того щоб наше домашнє вино дійсно вийшло солодким, місткість на третій день потрібно обов’язково спробувати на смак. Майже напевно воно виявиться кислим або кислуватим. Додайте по 50 грам цукру на кожен літр сусла. Через три дні знову спробуйте сік на смак. Якщо він виявиться все ще кислим, знову додайте цукор. Продовжуйте перевіряти вино кожні два-три дні, досипляючи цукор, до тих пір, поки не зникне кислинка. Це сигнал того, що бродіння майже припинилося, а рівень спирту дорівнює 15-17%. Як правило, бродіння триває два-чотири тижні. Молоде вино світлішає, і для того, щоб зняти його з осаду, найкраще використовувати сифон.
ІV етап, пастеризація
Щоб повністю зупинити процес бродіння, вино необхідно пастеризувати. Зробити це дуже просто: напій переливається в скляні банки, які, в свою чергу, опускаються у воду з температурою 75-80 градусів.
Ні в якому разі не заповнюйте банки повністю, оскільки після того, як вони опиняться в гарячій воді, бродіння піде прискореними темпами.
Після теплової обробки домашнє вино востаннє переливають по пляшках, закривають і чекають, поки напій охолоне. Після цього вино відправляється в підвал або в льох.

Рекомендуємо кілька найпопулярніших рецептів вин для приготування в домашніх умовах:

Все про: , , , , , , , , , ,